Wordt Virgin de concurrent van Tesla?

Autofabrikant Tesla moet op zijn hoede zijn, want concurrentie gluurt om de hoek. De Britse miljardair Richard Branson, een van de oprichters van de Virgin Group, heeft tijdens het Formule E-kampioenschap de ambitie geuit een eigen elektrische auto te bouwen.

De Virgin Group is de hoofdsponsor van het Virgin Racing Team, een team dat deelneemt aan de Formule E. De Formula E is een Formule 1-kampioenschap waaraan enkel elektrische Formule 1-wagens mogen deelnemen. Voor Branson, de man achter de Virgin Group, is die titel van hoofdsponsor niet meer voldoende. De Britse zakenman wil nu ook zijn eigen elektrische auto’s bouwen.


Ruimtereizen

De Virgin Group is een holdingmaatschappij opgericht door de Britten Richard Branson en Nik Powell. Onder de Virgin Group zitten zo’n 400 bedrijven uit heel diverse sectoren. De zakenmannen investeren, onder andere, in transportbedrijven, in bedrijven in de financiële sector en in media en telecommunicatie. Een van de meest opvallende projecten van de Virgin Group is ongetwijfeld Virgin Galactic. Met dat bedrijf wil Branson het heelal toegankelijk maken voor gewone burgers door toeristische ruimtevaarten aan te bieden. In vergelijking met dat idee lijkt de bouw van een elektrische auto om te concurreren met Tesla een stuk minder spectaculair.


Virgin vs. Tesla

Het is nog niet officieel bevestigd dat Virgin elektrische auto’s zal produceren, maar de mogelijkheid bestaat wel. Dat heeft Branson zelf aangekondigd tijdens het Formule E-kampioenschap. Virgin heeft al geïnvesteerd in een raceteam dat met elektrische Formule 1-wagens racet, maar nu overweegt de Britse holdinggroep zelf ook elektrische auto’s te bouwen. Het bedrijf zou al een team van ingenieurs hebben ingezet om een elektrische auto te ontwikkelen. De mededeling van Virgin is nog geen officiële aankondiging. Het is voor het bedrijf zelf ook nog niet duidelijk welke richting ze met hun elektrische auto’s zullen uitgaan. Branson hoopt in ieder geval in de toekomst te kunnen concurreren met het Amerikaanse Tesla. Dat is trouwens niet zo vreemd. Branson heeft altijd veel bewondering gehad voor de modellen van Tesla. Volgens Branson is de Tesla Model S zelfs de meest sexy wagen die tegenwoordig op de baan te zien is. Doordat Virgin al actief is in de Formule E is de stap naar de productie van een eigen elektrische wagen eigenlijk niet zo groot. De technieken die gebruikt worden door het Virgin Racing Team kunnen ook toegepast worden op de nieuwe elektrische auto van Virgin. Het is in ieder geval de bedoeling van Branson een betaalbare elektrische wagen te bouwen die tussen de 25.000 en 30.000 dollar (ongeveer 23.000 tot 27.000 euro) zou kosten. Als dat lukt, wordt Virgin een grote concurrent voor Tesla. De Tesla Model S is namelijk pas beschikbaar vanaf 71.900 euro.


Concurrentie voor innovatie

Tesla is de enige autofabrikant die zich uitsluitend bezighoudt met de productie van volledig elektrische wagens. Sinds enkele jaren ontwikkelen ook de grote autofabrikanten elektrische wagens, dus de concurrentie op de markt voor elektrische auto’s wordt wel steeds groter. Nu met de eventuele komst van Virgin wordt de druk nog groter. Die concurrentie is geen slecht gegeven. Voor de consument is het natuurlijk interessant de keuze te hebben tussen meerdere alternatieven, maar concurrentie zorgt ook voor meer innovatie op de markt. Die innovatie is wel degelijk nodig om te vermijden dat de markt gedomineerd wordt door een merk. Voorlopig is Tesla marktleider en Tesla lijkt die positie nog te willen versterken door de introductie van een aantal nieuwe modellen. Door de komst van een nieuwe fabrikant van elektrische auto’s zou Tesla uitgedaagd worden vernieuwingen te blijven doorvoeren en steeds betere modellen te ontwikkelen.

Wanneer Virgin precies een eerste elektrische model zou willen voorstellen, is nog niet duidelijk. Blijf op de hoogte via Ikwilvanmijnautoaf.be.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands