Volkswagen leidt wereldwijde autoverkoop

Verschillende autofabrikanten behaalden in 2014 recordverkopen. De grote fabrikanten Toyota, General Motors en Ford staan al jaren aan de top van de autoverkoop, maar vorig jaar moesten ze plaats maken voor een Europese fabrikant: Volkswagen is de grote winnaar van 2014. Volkswagen was in 2014 de belangrijkste autofabrikant ter wereld. Een unicum voor een Europees autobedrijf.

In 2014 kondigde Volkswagen al aan de grootste autofabrikant ter wereld te willen worden. De Duitse fabrikant hoopte dat doel in 2018 te halen, maar het bedrijf heeft in 2014 al verkooprecords gebroken en Toyota van de troon gestoten.


Volkswagen, de eerste Europeaan

De voorbije jaren ging de titel van grootste autofabrikant ter wereld telkens naar een Amerikaans of een Aziatisch automerk. Tot in 2008 streden de Amerikaanse fabrikanten General Motors en Ford voor die titel. De concurrentie tussen beide autobouwers en de wil telkens meer auto’s te bouwen en te verkopen, leidde echter niet tot het gewenste resultaat voor de bedrijven. General Motors ging in 2008 uiteindelijk failliet. Het bedrijf kon wel gered worden door de Amerikaanse regering, maar verloor zijn sterke positie aan het Japanse Toyota. Sinds 2009 bekleedde Toyota de plaats van grootste fabrikant ter wereld. Vijf jaar later is het eindelijk de beurt aan een Europees bedrijf. Volkswagen is de eerste Europese fabrikant die erin geslaagd is aan de top te komen.


10 miljoen auto’s

Volkswagen hoopte tegen 2018 10 miljoen auto’s per jaar te verkopen. In november 2014 werd echter al duidelijk dat die doelstelling eerder gehaald kon worden. Uiteindelijk verkocht Volkswagen in 2014 al 10 miljoen auto’s. Dat aantal kon behaald worden door de stevige stijgingen in de verkopen van Seat, Skoda en Audi, drie merken die ook deel uitmaken van de Duitse Volkswagen Groep. Skoda en Seat groeiden in 2014 elk met 10%. Audi verkocht 9,3% meer auto’s dan de voorbije jaren. Ook het merk Volkswagen zelf groeide licht in 2014: van het Duitse merk werden wereldwijd meer dan 6,5 miljoen auto’s verkocht, wat een stijging is van 2,5% ten opzichte van 2013. Daardoor is Volkswagen wereldwijd het tweede bestverkochte merk ter wereld. Enkel het merk Toyota heeft hogere verkoopcijfers.


Verschillende verkooprecords

De merken onder de Volkswagen Groep zijn niet de enige merken die vorig jaar verkooprecords gebroken hebben. De top 10 van de bestverkochte merken zag er in 2014 nog grotendeels hetzelfde uit als in 2013. Enkel Fiat heeft zijn plaats in de top 10 verloren en werd vervangen door Peugeot. 2014 was een mooi jaar voor het Franse Peugeot. De verkoop van het merk steeg met meer dan 8%. Ook Mercedes kende een erg sterke stijging van 9%.


Volkswagen op het Autosalon

Gisteren is het Autosalon in Brussel van start gegaan. Ook Volkswagen is dit jaar weer aanwezig. De Duitsers zakken met een vijftigtal wagens af naar de Heizel. De nieuwe Passat zal tijdens het Autosalon aan het Belgische publiek worden voorgesteld. Bezoekers zullen ook kennis kunnen maken met nieuwe versies van de Golf en de Touareg. De Volkswagen Golf werd in Amerika tijdens het Autosalon van Detroit trouwens verkozen tot Auto van het Jaar in Noord-Amerika. Amerika beloonde Volkswagen met die titel om zijn innovatie, ontwikkelingen van nieuwe rijsystemen en design. Volkswagen verzamelt steeds meer klanten over de hele wereld. Heeft u een Volkswagen en wilt u die verkopen? Maak gratis gebruik van onze online automarkt.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands