Meer wagenziekte in zelfrijdende auto

Minder files, minder ongevallen, werken in de auto, een film kijken of een boek lezen achter het stuur, … De voordelen van de zelfrijdende auto lijken eindeloos. Heel wat automobilisten kijken dan ook reikhalzend uit naar de komst van de eerste autonome wagen. Maar we mogen nog niet te vroeg juichen. Aan al die voordelen hangt namelijk ook een nadeel vast: de kans op wagenziekte is veel groter.

De komst van de zelfrijdende auto komt elke dag weer dichterbij. Verschillende autofabrikanten zijn al bezig met testritten maken om binnenkort de eerste zelfrijdende auto in ons dagelijkse leven te introduceren. Uiteraard moet nog onderzocht worden hoe zo’n autonoom voertuig praktisch in het verkeer geïntegreerd kan worden en ook de legale kant van het verhaal is nog niet geschreven. Daar komt nog een extra probleem bij. Uit een Amerikaanse onderzoek blijkt namelijk dat tot 12% van de mensen die met een zelfrijdende auto rijden last zullen krijgen van wagenziekte.


Drie factoren

Wagenziekte betekent eigenlijk dat de hersenen in de war zijn, waardoor misselijkheid en duizeligheid kunnen optreden. Die symptomen komen voor doordat ons lichaam en onze zintuigen tegenstrijdige signalen naar de hersenen sturen, waardoor die in de war geraken. Wagenziekte treedt, bijvoorbeeld, op in de wagen wanneer u een boek of een tijdschrift leest. De ogen kijken naar een statisch object, namelijk het boek, maar ons evenwichtsorgaan merkt dat we in beweging zijn. Ook het omgekeerde is mogelijk, namelijk dat de ogen bewegingen registreren, terwijl ons lichaam stilzit. Door die tegenstrijdigheden geraken de hersenen in de war. De chauffeur van een voertuig heeft maar zelden last van wagenziekte. Dat komt doordat de chauffeur weet welke handelingen hij gaat uitvoeren en wat het resultaat daarvan gaat zijn op de bewegingen van de auto en doordat de chauffeur ook weet welke richting de wagen zal uitgaan en daardoor ook in die richting kijkt. Vooral passagiers kunnen last krijgen van wagenziekte. Daar zit natuurlijk het probleem van de zelfrijdende auto. Wagenziekte wordt grotendeels veroorzaakt door drie factoren die hierboven al genoemd werden:

  • een conflict tussen wat de ogen en het evenwichtsorgaan waarnemen
  • niet kunnen anticiperen op de bewegingen van de auto
  • geen controle hebben over de auto en de bewegingen van de auto

Die factoren worden in een zelfrijdende auto versterkt, waardoor ook de kans op wagenziekte vergroot.


Tips tegen wagenziekte

De ernst van wagenziekte is afhankelijk van de activiteiten die de passagiers van een auto doen terwijl ze in een rijdend voertuig zitten. Lezen en film kijken zouden de kans op wagenziekte verhogen. Om wagenziekte te vermijden of toch minder ernstig te maken, kunnen passagiers beter naar de weg kijken, slapen of telefoneren. Autofabrikanten kunnen ook helpen met de bestrijding van wagenziekte. Dat kunnen ze doen door de zelfrijdende wagens te voorzien van grote ramen die het gezichtsveld van de passagiers verbreden. Een aantal ontwerpers van zelfrijdende wagens hebben concepten voorgesteld waarin de zetels van de wagen naar elkaar toegedraaid kunnen worden, zodat de passagiers tegenover elkaar komen te zitten. Dat wordt afgeraden om wagenziekte te voorkomen. Passagiers zouden naar voor moeten kijken en ze zouden hun hoofd zo weinig mogelijk moeten bewegen. De zetels mogen wel de mogelijkheid hebben volledig platgelegd te worden. Als autofabrikanten die tips van wetenschappers volgen, kan wagenziekte in veel gevallen onderdrukt worden. Ikwilvanmijnautoaf.be geeft u nog wat praktische tips om wagenziekte te voorkomen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands