Wat doet de herfst met uw auto?

Vorige week is de herfst officieel begonnen. Met vallende blaadjes, een laagstaande zon, heel veel regen en wind, dalende temperaturen en stormachtige dagen is de herfst een onstuimig seizoen. Ook voor uw auto.


We genieten nu nog van een nazomerse zon met bijbehorende temperaturen, maar het valt niet te ontkennen dat de herfst zijn intrede heeft gemaakt. ’s Morgens wordt het later licht, ’s avonds zitten we sneller in het donker en op die momenten zakt de temperatuur toch een stuk lager dan we in de zomer gewend waren. Alsof dat nog niet erg genoeg is, is de herfst ook nog eens het schadelijkste seizoen voor uw auto.


Kleurrijke herfstmantel

De exacte startdatum van de herfst schommelt tussen 21 en 24 september, maar officieel wordt 21 september al begindatum aangenomen. Op weerkundig vlak start de herfst echter al op 1 september. De herfst luidt in september dus de start in van de overgangsperiode tussen zomer en winter en dat ontgaat ook uw auto niet. Een typisch beeld van de herfst: bomen die hun bladeren verliezen. De eerste herfststormen laaien op en bedekken de weg onder een dik tapijt van vers gevallen bladeren. Een mooi, maar gevaarlijk gezicht. Gladde herfstbladeren na een regenbui zijn meer dan eens de oorzaak van ongevallen. Gevallen bladeren vormen niet alleen een gevaar voor uw veiligheid. Ze kunnen ook de carrosserie van uw auto aantasten. Bladeren kruipen overal tussen. Door rotting wordt de carrosserie aangetast, terwijl zuren die vrijkomen de lak van uw auto aanvallen.


Weersinvloeden

Afgewaaide takken, omgevallen bomen, rondvliegende dakpannen, ze kunnen allemaal heel wat schade aanrichten. Een vaak vergeten killer zijn kastanjebomen. In oktober worden kastanjes rijp en vallen ze van de boom. Als uw auto onder een kastanjeboom geparkeerd staat, loop u het risico op een lelijke barst in uw voorruit. Een alternatieve parkeerplaats zoeken dan maar? Dat is geen slecht idee!

Een hevige regenbui kan er wel eens voor zorgen dat u zich op een rivier waant. Ook al merk u daar misschien niet veel van als u warm en droog in de auto zit, uw auto ziet wel degelijk af van te veel water. Normaal zuigt een motor lucht op. Als u door een plas scheurt, zuigt hij echter water op, wat zware gevolgen kan hebben. In plaats van de opgezogen lucht samen te persen, moet de motor het water proberen te verwerken. Aangezien een motor niet gemaakt is om water te verwerken, kan dat tot zware schade leiden. Ook de stuurbekrachtiging en de dynamo kunnen uitvallen. Regen is niet het enige wat in de herfst al eens uit de lucht durft vallen. Het is aangeraden in de herfst uw auto zoveel mogelijk onder een carport of in een garage te parkeren, zodat hij beschermd is tegen een onverwachtse hagelbui. Hagelstenen veroorzaken namelijk deuken en krassen. Bepaalde weersomstandigheden vereisen een aangepaste rijstijl. (Nacht)vorst en mist zorgen voor verraderlijke situaties op de baan. Mist is vooral in combinatie met de opkomende zon funest. Wanneer de zon nog laag staat, kan u als bestuurder snel van de weg raken. Zelf kunt u niets doen aan vorst of mist, maar u kunt wel uw rijstijl aanpassen om gevaarlijke situaties te vermijden. Hoe guur en druilerig herfstdagen ook mogen zijn, het seizoen brengt ook heel wat moois met zich mee. Stap eens op de fiets om van het herfstzonnetje te genieten in een decor van prachtig gekleurde herfstbladeren. Veel plezier!

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands