Wat kost reizen met de Mobilhome? Kostenoverzicht

De kosten voor reizen met de Mobilhome kunnen nog al wat van elkaar verschillen. Zo leest u misschien berichten over camperaars die al voor 500 euro rondkomen in een maand, terwijl een andere camperaar dit voor 2500 euro per maand doet. Het grote verschil voor reizen met de mobilhome zit hem vooral in de vaste- en variabele kosten. In dit artikel gaan we hier dieper op in!


Vaste kosten mobilhome

Vaste kosten zijn kosten die doorlopen in België. Deze kosten zijn zo ontzettend makkelijk om simpelweg te vergeten als u denkt aan de kosten van reizen met de mobilhome. De doorlopende kosten in België kunnen zijn:

 • Camperverzekering
 • Reisverzekering
 • Zorgverzekering
 • Wegenbelasting
 • Abonnementen
 • Pechhulp
 • Diversen


Variabele kosten mobilhome

Variabele kosten zijn kosten die u maakt tijdens de reis zelf waar u zelf invloed op hebt. De variabele kosten bepalen voor de meeste camperaars of het een duur reis wordt of niet. Hierin kunnen mensen met hun behoeftes erg van elkaar verschillen. Variabele kosten kunnen zijn:

 • Boodschappen
 • Onderhoud en diversen
 • Overnachtingen
 • Brandstofkosten
 • Transportkosten
 • Restaurants en drankjes
 • Activiteiten


Mobilhome huren

Mobilhomes zijn er in alle soorten en maten en dus ook in verschillende prijscategorieën. Hoe meer voorzieningen en accessoires aan de mobilhome, hoe hoger de prijs. Mocht u geen mobilhome hebben en er één willen huren, dan kost de minimale huurprijs gemiddeld zo’n 45 euro per nacht. Maximaal (gemiddeld) zou dit ongeveer 180 euro per nacht zijn. In dat laatste geval zou er bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van een toilet, douche, verwarming en dergelijke. 


De overnachting

Als u met de mobilhome op reis gaat kunt u kiezen voor een overnachting op een camping of camperplaats. Een camperplaats is meestal een verharde parkeerplek voor reizigers op doorreis. Op een camping zijn ook tenten en caravans te vinden en zijn er vaak meer voorzieningen aanwezig, zoals bijvoorbeeld een zwembad. 

De kosten voor overnachting hangt af van de hoeveelheid personen. Het verblijf van twee personen op een camping kost gemiddeld tussen de 15 en 60 euro per overnachting. De kosten zijn lager als u kiest voor een overnachting op een camperplaats. Soms kan dit zelfs compleet gratis zijn of kost het maximaal 20 euro. Voor stroom moet u soms wel wat betalen. 

Afbeelding: https://sdvh.co.uk/

Een verblijf kost dus maximaal zo’n 60 euro per nacht en u kunt er dus voor kiezen om hier op te besparen door te overnachten op goedkope of gratis camperplek.


Verzekeringen

Om goed op reis te gaan en uw eigen risico te verkleinen, kunt u een reisverzekering en annuleringsverzekering afsluiten. Om hier een prijsindicatie van te geven is lastig, omdat dit erg verschillend is.

Reisverzekering: met een reisverzekering bent u verzekerd voor medische kosten, reisongevallen of diefstal.

Annuleringsverzekering: naast een reisverzekering kunt u ook kiezen voor een annuleringsverzekering. Het grote voordeel van deze verzekering is dat u de gehele huursom terugkrijgt indien u (wegens omstandigheden) de huurperiode moet annuleren. 


Brandstof, borg en tolkosten

Mobilhomes rijden veel op diesel. Dit is over het algemeen het zuinigst. Om de brandstofkosten in kaart te brengen is het verstandig om te kijken naar de huidige brandstofprijzen in België. En natuurlijk te kijken naar de hoeveelheid kilometers dat moet worden afgelegd.

De borg betreft vaak 1.000 euro per mobilhome. De borg wordt achteraf terugbetaald. Dit is alleen van toepassing als u een mobilhome gehuurd heeft. 

Tolkosten kunt u ook te maken mee krijgen, vooral als u door Frankrijk reist. De tolkosten voor een auto en mobilhome zijn over het algemeen het zelfde. U kunt hierbij gebruik maken van routeplanners om in te schatten hoeveel u ongeveer kwijt zult zijn aan tolkosten. Ook kunt u er voor kiezen om bepaalde wegen te vermijden. Zo zou u dus andere wegen kunnen nemen, waardoor u wat langer onderweg bent, maar wel op de tolkosten bespaart. 


Extra’s

Tijdens uw reis met de mobilhome kunt u natuurlijk ook gebruik maken van de bezienswaardigheden in de buurt. U reist tenslotte niet alleen naar prachtige plekken, om gelijk door te rijden. Bezienswaardigheden in de buurt kunnen ook wat kosten. Door vooraf in kaart te brengen wat er zowat te doen is en wat het mogelijk gaat kosten, kunt u een schatting maken van bijkomende kosten. Naast bezienswaardigheden, zijn er ook vaak zwembaden, attractieparken, kerken, historische gebouwen, museums en misschien overige activiteiten waar u gebruik van kunt maken.

Tijdens uw reis moet u ook de nodige boodschappen doen tijdens uw verblijf en onderweg. Misschien gaat u wel uiteten ergens in de buurt of koopt u onderweg kleding, spullen en/of souvenirs. Dit zij allemaal extra’s waar u ook wat geld aan kwijt kunt zijn.


Kostenoverzicht

Na wat informatie te hebben gelezen over vaste/variabele kosten van uw mobilhome reis zetten we hieronder de minimale/maximale kosten neer van een tiendaagse rijs naar Normandië (als voorbeeld).

Minimale kosten

Camperhuur: €405

Overnachting: €0

Voorbeeld verzekering: €169,60

Tolkosten: €0

Brandstof: €170            +

————————————-

Totaal: ± €744,60

Deze reis maakt u met z’n tweeën, dus kost minimaal €372,30 per persoon.


Maximale kosten

Camperhuur: €1620

Overnachting: €540

Voorbeeld verzekering (volledig): €257,81

Tolkosten: €38

Brandstof: €330            +

————————————-

Totaal: ± €2785,81

De reist kost maximaal €1392,90 per persoon.


Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands