World Car of the Year: dit zijn de finalisten

Elk jaar tijdens het Autosalon van New York in april wordt de World Car of the Year gekozen. De World Car of the Year is een prijs voor de beste nieuwe auto die uitgereikt wordt door journalisten van over de hele wereld. De finalisten van de World Car of the Year Awards 2015 werden deze maand bekendgemaakt.

De World Car Awards worden sinds 2005 uitgereikt door een groep autojournalisten uit 22 verschillende landen. De World Car of the Year is een volledig onafhankelijke prijs die losstaat van automagazines, autofabrikanten, autosalons of –beurzen of eender welke andere commerciële instelling in de autosector. De jury bestaat uit 75 journalisten uit Europa, Azië en Noord-Amerika die gespecialiseerd zijn in de autosector.


Voorwaarden voor nominatie

Om kans te maken op de World Car of the Year Award moet een model verkrijgbaar zijn in minstens vijf verschillende landen en op minstens twee verschillende continenten. Het model moet ook voor 1 januari van het jaar waarin de award wordt uitgereikt op de markt zijn. Voor de World Car Awards van 2015 betekent dat dus dat een model voor 1 januari 2015 op de markt moest zijn om genomineerd te kunnen worden. Uit een selectie van 60 genomineerden heeft de jury via een anonieme stemming een shortlist van 10 modellen samengesteld. Tijdens een volgende stemronde worden de drie beste wagens gekozen. Die top drie wordt op het Autosalon van Genève bekendgemaakt. Een maand later, op 2 april, wordt de winnaar bekend gemaakt op het Autosalon van New York.


Vijf categorieën

Sinds 2005 wordt de World Car of the Year gekozen door een team van journalisten. In 2006 werden er verschillende nieuwe categorieën toegevoegd: World Perfomance Car of the Year, World Green Car of the Year en World Design Car of the Year. In 2015 zullen auto’s in vijf categorieën onderverdeeld worden, waaronder de vier bovengenoemde categorieën en de World Luxury Car of the Year. Voor de World Car of the Year, de World Luxury Car en de World Performance Car werden telkens 10 modellen genomineerd. Voor de World Green Car en de World Car Design of the Year werden 5 modellen genomineerd.


De finalisten

World Car of the Year 2014

Vorig jaar werd de Audi A3 de World Car of the Year 2014. Audi mocht die prijs in ontvangst nemen door de keuze aan carrosseriestijlen en motoren die bestuurders bij een nieuwe A3 kunnen kiezen. Volgens de jury verdiende de Audi A3 die prijs ook voor zijn fijne rijbeleving. In 2014 gingen heel wat Duitse autofabrikanten lopen met de prijzen. De BMW i3 werd vorig jaar uitgekozen tot de World Green Car en de World Car Design of the Year. In de andere categorieën gingen ook Duitse modellen lopen met de hoofdprijzen: de Mercedes-Benz S-klasse werd de World Luxury Car of the Year en de Porsche 911 GT3 kreeg de titel van World Performance Car of the Year.


Duitsers aan de top

Duitse fabrikanten deden het niet alleen vorig jaar erg goed, ook de jaren daarvoor gingen de Duitsers vaak lopen met de prijzen. Audi heeft sinds de oprichting van de Awards al het vaakst gewonnen: op tien jaar tijd behaalde de Duitse fabrikant maar liefst 7 overwinningen. Audi, Volkswagen, Porsche, BMW en Mercedes-Benz hebben de meeste overwinningen binnengehaald de afgelopen tien jaar. Ook dit jaar zijn er verschillende Duitse modellen genomineerd en tot in de finale geraakt. Over een zestal weken weten we of de Duitsers ook dit jaar de grote winnaars zijn. De World Car of the Year Awards worden op 2 april uitgereikt. Blijf op de hoogte dankzij Ikwilvanmijnautoaf.be.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands