Zelfrijdende auto wekt geen vertrouwen in Vlaanderen

De zelfrijdende auto lijkt wel de auto van de toekomst. Verschillende grote automerken, zoals Tesla, Audi en Mercedes, zijn al bezig met de ontwikkeling van autonome auto’s. Nederland zal volgend jaar het gebruik van zelfrijdende auto’s al beginnen testen. In België zijn er nog geen plannen om het voorbeeld van Nederland te volgen.

Op dit moment wordt het gebruik van zelfrijdende auto’s in Nederland al op kleine schaal getest. Melanie Schultz, minister van Infrastructuur en Milieu, wil dat Nederland een pioniersrol gaat spelen in het gebruik van zelfrijdende auto’s. Volgens haar kunnen volledig zelfstandige auto’s een positieve invloed hebben op de verkeersveiligheid en het milieu en zorgen ze voor een betere doorstroming en dus minder files. Vanaf volgend jaar zouden zelfrijdende auto’s en vrachtwagens op grote schaal getest moeten worden in Nederland. In België zijn er nog plannen om zelfrijdende auto’s ook bij ons te testen.


België (nog) niet klaar voor zelfrijdende auto

Volgens de VAB, de Vlaamse Automobilistenbond, zien Vlamingen de introductie van zelfrijdende voertuigen in België nog niet zitten. Vlamingen vrezen vooral dat hun keuzevrijheid beperkt wordt door de zelfrijdende auto’s. De VAB zelf is wel voorstander van zelfrijdende auto’s in België, maar nu nog niet. Voor de zelfrijdende auto’s hier ingevoerd zouden kunnen worden, moeten er eerst nog wat onderzoeken gebeuren. Op dit moment is het verkeer in Vlaanderen te druk. Daardoor is het niet evident een autonome auto hier uit te testen. De Vlaamse minister van Mobiliteit, Ben Weyts, is het niet helemaal eens met de conclusie van de VAB. Volgens hem is Vlaanderen door al haar verkeersproblemen wel een geschikte plaats voor het op korte termijn testen van zelfrijdende auto’s. Weyts ziet daarvoor een samenwerking met Nederland eventueel wel zitten.


Eerst meer onderzoek

In Nederland kunnen zelfrijdende voertuigen wel al uitgetest worden. Volgens Schultz zouden de mobiliteitsproblemen in Nederland deels opgelost kunnen worden door zelfrijdende auto’s. Het is niet duidelijk of dat ook het geval zal zijn voor Vlaanderen en België in het algemeen. Volgens de VAB zou er eerst nog verder onderzoek gedaan moeten worden naar de mobiliteitsproblemen in België en dan vooral naar het ontstaan van die problemen en naar manieren om ze op te lossen, voordat zelfrijdende auto’s hier goed uitgetest kunnen worden. Daarbij zal waarschijnlijk ook de verkeersinfrastructuur aangepast moeten worden aan de nieuwe voertuigen en er moet een duidelijke regelgeving komen rond het gebruik van zelfrijdende auto’s en vrachtwagens. Zo zal bijvoorbeeld uitgezocht moeten worden wie er, in het geval van een ongeval, verantwoordelijk is. Wel wordt er verwacht dat zelfrijdende auto’s, net als in Nederland, ook bij ons voor minder verkeersproblemen en ongevallen kunnen zorgen.


Wie geeft ons de eerste zelfrijdende auto?

Voorlopig zijn zelfrijdende auto’s nog niet op de markt te krijgen. Er wordt wel lustig geëxperimenteerd door verschillende grote autofabrikanten. Momenteel werken onder andere Nissan, Toyota, Mercedes, Audi, Volvo en Tesla. Ook computerbedrijf Google doet onderzoek naar de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. De verschillende autofabrikanten hebben al aangekondigd dat ze op heel korte termijn met een zelfrijdende auto willen komen. Tot nu toe zijn er nog geen zelfrijdende wagens op de baan, maar veel autofabrikanten ontwikkelen wel nieuwe technologische snufjes die de auto steeds iets autonomer worden. Zo bestaat er al een parkeersysteem waardoor auto’s zonder hulp van de bestuurder kunnen inparkeren. Merken als, onder andere, Toyota, Ford, Kia en Volkswagen hebben die functie al op een aantal modellen geïnstalleerd. In 2007 introduceerde Volvo ook al een systeem dat automatisch remt als de bestuurder te dicht op zijn voorganger rijdt en er een botsing zou kunnen gebeuren. Het systeem merkt ook fietsers en voetgangers op en remt ook voor hen als de bestuurder zelf geen aanstalten maakt om te remmen. Die reeds bestaande systemen maken onze auto’s steeds autonomer. In een volledig autonome auto zouden de acties van de chauffeur volledig onnodig gemaakt worden. Er zijn nog geen zelfrijdende auto’s, maar daar komt binnenkort verandering in. Bent u overtuigd van het nut van zelfrijdende auto’s? Verkoop uw oude wagen op onze online automarkt en maak geld vrij om te investeren in een zelfrijdende auto.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands