Nummerplaat schrappen in België

Aanmelden

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

De kogel is door de kerk: U hebt besloten uw auto te verkopen en geen nieuw exemplaar in de plaats te kopen. Vergeet dat zeker niet te melden aan de DIV door uw nummerplaat te laten schrappen!

Wie met zijn wagen de openbare weg op wil, moet daarvoor een nummerplaat aanvragen bij de DIV. De nummerplaat is een bewijs dat de wagen werd ingeschreven, wat dan weer nodig is voor de berekening van de verkeersbelasting.


Waarom nummerplaat laten schrappen?

Wanneer u beslist uw auto weg te doen, is het belangrijk om dat ook aan de DIV te melden. Als u geen nieuw exemplaar koopt, heeft u uw nummerplaat niet meer nodig en wordt die uitgeschreven. Lever uw nummerplaat zo snel mogelijk in! Eens uw nummerplaat geschrapt is, betaalt u geen verkeersbelasting meer. Door de DIV onmiddellijk op de hoogte te brengen, voorkomt u dus onnodige kosten. 

De verkoop van een wagen is niet de enige reden om een nummerplaat te laten schrappen. Het kan ook zijn dat u nog een oude Belgische nummerplaat hebt, die vervangen moet worden door een Europees model, of dat u een gepersonaliseerde nummerplaat wil aanvragen. Ook in die gevallen moet u contact opnemen met de DIV om uw oude nummerplaat te schrappen.


Hoe schrapt u een nummerplaat?

Daar zijn verschillende manieren voor:

  • U brengt uw nummerplaat binnen bij Bpost. Aan het loket betaalt u € 9,75 en ontvangt u direct het schrappingsattest met vermelding van de schrappingsdatum.
  • U laat uw nummerplaat achter in de daarvoor voorziene bus aan het DIV-hoofdkantoor of in één van de lokale kantoren. De bus is enkel toegankelijk tijdens de openingsuren en als schrappingsdatum geldt de datum van de lichting van de bus. Uw schrappingsattest ontvangt u later via de post.
  • Als u uw autoverzekering via een makelaar hebt genomen, kan u eventueel met hem afspreken dat u de nummerplaat bij hem binnenbrengt. Hij zorgt dan voor de uitschrijving.

Welke methode u ook kiest, let erop dat u de achterste nummerplaat – de officiële, mét stempel – aflevert. Een verpakking is niet nodig.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands