Auto verkopen: wat doet u met uw autoverzekering?

Heeft u uw auto verkocht? Vergeet dan niet om uw verzekeraar te verwittigen, dit gebeurt namelijk niet automatisch. U kunt uw verzekering opzeggen, of tijdelijk stop zetten, afhankelijk van de situatie. Zo voorkomt u dat u onnodig premie betaalt.

 

U koopt een nieuwe auto en behoudt uw verzekering

Vervangt u uw oude auto door een nieuwe? Dan kunt u uw huidige autoverzekering overzetten naar uw nieuwe auto.

 

De verkoper bezorgt u het gelijkvormigheidsattest en de “Aanvraag tot inschrijving van een voertuig” (roze formulier). Koopt u een tweedehandswagen, let er dan op de dit formulier nog geldig is. De verkoper heeft namelijk het voertuig laten keuren voor verkoop en van de Dienst voor Technische Controle het formulier gekregen dat 2 maanden geldig is. Is de datum verlopen, dan moet de wagen opnieuw gekeurd worden. Het roze formulier bezorgt u aan de verzekeraar als het een direct writer betreft of aan uw makelaar in de andere gevallen, die uw wagen zal laten inschrijven bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV).

 

Samen met u zal de verzekeraar uw polis aanpassen. Hij maakt hiervoor een bijvoegsel (bijzondere voorwaarden) op. Hierin worden de kenmerken van uw nieuwe auto genoteerd zoals het merk, model en type. Ook de cataloguswaarde, waarborgen en premie worden hierin opgenomen. Uw bonus malus verandert niet. Wel kunt u premie wijzigen aangezien u van auto bent veranderd. Maak altijd een vergelijking zodat u weet of de aangepaste premie goed zit. Indien u alleen een BA autoverzekering hebt, kunt u er eventueel nog voor kiezen een extra Mini-omnium of Full-omnium waarborg af te sluiten.

 

Het inschrijven van uw nieuwe auto dient u binnen 16 dagen na de verkoopdatum van uw oude auto te doen. Tot deze tijd is bij gebruik van uw oude nummerplaat de nieuwe auto automatisch gedekt voor burgerlijke aansprakelijkheid.

 

U koopt een nieuwe auto en wil overstappen naar een nieuwe verzekeraar

De aanschaf van een nieuwe wagen is het ideale moment om eens te bekijken of uw huidige verzekering nog wel bij uw situatie past. Woont u sinds kort dichter bij uw werk en rijd u dus jaarlijks minder kilometers? Heeft u intussen een gezin en wilt u hen extra beschermen? Of heeft u meer geïnvesteerd in comfort en veiligheid en minder in een krachtige motor? Verschillende autoverzekeringen vergelijken is dan geen slecht idee.

 

Sinds 16 april 2018 is het namelijk makkelijker om bij aanschaf van een nieuwe auto over te stappen naar een nieuwe verzekeraar. Als u niet akkoord gaat met de premie en voorwaarden die uw bestaande verzekeraar voorstelt voor uw nieuwe wagen, dan kunt u het contract met uw bestaande verzekeraar opzeggen binnen de maand. U hoeft in dit geval dus niet te wachten tot de jaarlijkse vervaldag.

 

Wanneer u verandert van verzekeraar, zal de nieuwe verzekeraar voor de berekening van de premie ook rekening houden met uw huidige bonus malus. Aan de hand van het attest schadeverleden zal hij de bonus malus trede bepalen voor uw nieuwe verzekering.

 

Tijdelijk geen auto

Is uw oude auto verkocht, maar werd uw nieuwe nog niet geleverd, dan is het slim om uw verzekering tijdelijk te schorsen. U betaalt dan voor de geschorste periode geen premie. Van zodra uw nieuwe auto geleverd is, laat u de verzekering opnieuw invoegen stellen.

Informeer bij uw verzekeraar of makelaar hoe u hiervoor best te werk gaat.

 

Geen nieuwe auto kopen

Gaat u uw auto verkopen en neemt u er geen nieuwe voor in de plaats? Dan kunt u, nadat uw auto is verkocht, de verzekering stopzetten. Nadat u de nummerplaat hebt teruggestuurd naar DIV, ontvangt u een schrappingsbewijs. Dit schrappingsbewijs bezorgt u aan de verzekeraar of makelaar, samen met het verzekeringsbewijs en u vraagt om uw verzekering stop te zetten. De verzekeraar zal een berekening maken van het niet-verbruikte premiegedeelte en een eventueel tegoed op uw rekening terugstorten.

 

Meer informatie lezen over de autoverzekering? Bekijk dan ook eens de website van Independer.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands