Autodelen, iets voor mij?

Autodelen, enkele jaren geleden nog een nieuw woord, vandaag al sterk ingeburgerd. Zoals de naam al doet vermoeden, deel je daarbij een auto met andere mensen. Maar hoe gaat dat dan precies in zijn werk?


Het is geen geheim: een auto is niet goedkoop. Het prijskaartje beperkt zich niet enkel tot de aankoop. Je moet een auto ook onderhouden, verzekeren, van brandstof en winterbanden voorzien. Zware kosten die niet iedereen kan of wil maken. Gebruik je de auto te weinig om er zelf eentje te kopen, maar vind je het wel handig om er af en toe een te kunnen gebruiken? Heb je soms een tweede wagen nodig, maar toch niet genoeg om die aan te schaffen? Of heb je een auto in je bezit die je eigenlijk veel te weinig gebruikt? In zulke gevallen kan autodelen een oplossing zijn.


Verschillende manieren van autodelen

Als je interesse hebt in het concept van autodelen, dan heb je verschillende opties:

-       je kan als particulier je auto delen met een andere persoon of met een groepje van personen;

-       je schrijft je in op een autodeelplatform voor particulieren;

-       je schrijft je in bij een autodeelorganisatie die haar eigen wagenpark heeft en de wagens daarvan ter beschikking stelt van haar leden.


Via een organisatie

In België zijn er tegenwoordig verschillende autodeelorganisaties te vinden die een wagenpark uitgebouwd hebben waar jij toegang toe krijgt wanneer je lid bent. De meeste organisaties werken regionaal in Vlaanderen, Brussel of Wallonië. Cambio is een nationale organisatie die je in het hele land terugvindt.


De werking van alle autodeelorganisaties is ongeveer hetzelfde. Afhankelijk van de organisatie betaal je al dan niet een instapkost, een waarborgsom en een (maandelijks) abonnement om toegang te krijgen tot het wagenpark. Online, via een app of telefonisch reserveer je een wagen voor het moment waarop jij er een nodig hebt. Je gaat naar de plek waar de auto staat, opent hem met je smartphone en kan onmiddellijk wegrijden. Afhankelijk van de organisatie, moet je de auto nadien terugbrengen naar dezelfde plek van ophalen, naar een afgebakende zone of kan je hem eender waar achterlaten. Betalen doe je per rit, gebaseerd op tijd en kilometer, en kan meestal via kredietkaart of via (maandelijkse) overschrijving, al zijn ook de betaalwijzes afhankelijk van de organisatie. Met een autodeelorganisatie ben je verzekerd en heb je ook pechhulp, mocht er onderweg iets mislopen.


Heb je te snel gereden of fout geparkeerd en krijg je daarvoor een boete? Die moet je wel gewoon zelf betalen.


Je eigen auto delen

Daarnaast bestaan er ook deelplatform waarop je je kan registreren als eigenaar om je eigen auto aan te bieden of waarop je een auto kan reserveren van iemand anders. Het principe is eigenlijk grotendeels hetzelfde als bij de autodeelorganisaties, behalve dan dat je hier de auto van een particulier krijgt. Voorbeelden in België zijn Cozycar en en Dégage. Op die platform sluit je je na inschrijving aan bij een autodeelgroep en kan je online een auto reserveren. De eigenaar bevestigd de reservatie, waarna je een afspraak kan maken om de autosleutel te gaan halen. Je moet uiteraard de wagen ophalen en weer terugbrengen bij de eigenaar.


Om deel te nemen aan zulke autodeelgroepen betaal je een waarborg en lidgeld of een instapkost aan het deelplatform en een vaste kilometerprijs aan de eigenaar. De betaling van de kilometerprijs gebeurt via het platform. Je hoeft dus niet rechtstreeks aan de eigenaar te betalen. Aangezien de wagens privé eigendom zijn, is de eigenaar verantwoordelijk voor herstellingen, onderhoud en, afhankelijk van het platform, ook voor de autodeelverzekering en pechhulp. Boetes die de eigenaar krijgt wanneer jij met zijn auto gereden hebt, zijn natuurlijk voor jouw rekening.


Doe-het-zelf

Je kan je dus aansluiten bij een autodeelorganisatie of -platform, maar je kan ook zelf een autodeelgroep opstarten of een particulier zoeken die zijn auto met jou wil delen. In dat geval is de eigenaar verantwoordelijk voor de auto en de verzekeringen. Hij rekent de werkelijke kostprijs van het gebruik van de wagen aan en maakt daardoor geen winst.


Zelf je auto delen?

Wil je zelf je auto delen, dan heb je dus de optie om dat via een platform te doen of om alles zelf te regelen. Houd er in ieder geval rekening mee dat het bij autodelen niet de bedoeling is om je auto met winst te verhuren. Autodelen is een manier om de kosten eigen aan een auto te optimaliseren door je auto uit te lenen aan iemand anders die de wagen kan gebruiken wanneer jij hem niet nodig hebt.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands