Belgische jongeren hebben geen behoefte aan een eigen wagen

30% van de Belgische jongeren geboren tussen 1977 en 1994 heeft geen nood aan een eigen wagen. Uit een onderzoek uitgevoerd door Deloitte blijkt dat een derde van de generatie Y-jongeren niet van plan is de komende vijf jaar een auto aan te kopen of te leasen.

Deloitte Touche Tohmatsu Limited, onderdeel van Deloitte, onderzocht de mobiliteitskeuzes van Europese jongeren. Daaruit blijkt dat 25% van de Europese jongeren eerder voor alternatieve vervoerswijzen kiest dan voor de wagen. In België ligt dat cijfer op 30%. Alternatieve vervoerswijzen zijn onder meer gedeeld vervoer, zoals carpooling, openbaar vervoer, fietsen en wandelen.


Duurzaam en betaalbaar

De belangrijkste reden voor jongeren om niet voor een auto te kiezen, is de hoge kostprijs van een wagen. Een auto aankopen is een ding, maar de aankoopprijs is niet de enige kost die een eigen auto met zich meebrengt. De hoge onderhoudskosten, brandstofprijzen en verzekeringen nemen een grote hap uit het budget van autobestuurders. Jongeren zien het niet zitten voor die kosten te moeten opdraaien, zeker niet als het niet echt nodig is. Veel jongeren geraken met het openbaar vervoer of met de fiets of te voet zonder problemen op hun bestemming. Extra kosten maken voor een eigen auto is voor hen dan ook niet nodig. Jongeren die wel een eigen auto zouden zien zitten, geven aan dat ze liever met een auto op alternatieve brandstof zouden rijden. Dat is niet alleen duurzamer, maar ook beter voor de portemonnee. Een hybride wagen mag dan wel duurder zijn in aankoop, over het algemeen sparen automobilisten geld uit doordat de kosten voor de brandstof lager liggen dan bij een gewone auto die op benzine of diesel rijdt. Betaalbare duurzaamheid kunnen jongeren dus overtuigen toch te investeren in een auto. Jongeren geven ook aan dat ze eerder geneigd zijn een auto te kopen als ze extra service zouden krijgen van de autoverdelers. Zo zou een jaarlijkse gratis controle zeker geapprecieerd worden.


Technologie vs. veiligheid

De hoge kosten die aan een auto vasthangen, zijn de belangrijkste reden voor jongeren om de komende vijf jaar geen auto te kopen of te leasen. Een andere mogelijke oorzaak van de verminderde aantrekkingskracht van een eigen auto, is de technologische vooruitgang. Volgens Eric Desomer van Deloitte beschikken jongeren over zoveel verschillende technologische snufjes waarmee ze in contact kunnen blijven met hun vrienden en familie, denk maar aan (video)chat, sms-berichten en e-mails, dat ze eigenlijk geen behoefte hebben aan een wagen. De jongere generatie van vandaag is opgegroeid met verschillende nieuwe technologieën, maar in de auto zijn al die technologische nieuwigheden voor hen niet nodig. Enkel technologieën die de veiligheid verhogen, zoals applicaties die ongevallen voorspellen en voorkomen of systemen die een dode hoek aanduiden, worden wel als nuttig beschouwd. Andere technologieën, zoals connectiviteitssystemen en geavanceerde opties, zoals cruise control en lane centering, kunnen jongeren niet overtuigen.


Autodelen populair

Er zijn verschillende transportmethoden die jongeren verkiezen boven het gebruik van de wagen. Zo vinden ze het openbaar vervoer, huurauto’s en fietsen comfortabel genoeg. Sinds een tiental jaar is ook het fenomeen van “autodelen” populair aan het worden in België. Autodelen werd geïntroduceerd door Cambio en is aantrekkelijk voor personen die niet veel gebruik maken van de wagen. Gebruikers betalen een vaste abonnementskost en een uur- en kilometervergoeding. Onder de abonnementskost valt ook het onderhoud van de wagens, waar ze zich verder geen zorgen over hoeven te maken. Bovendien kunnen gebruikers uit een groot aanbod wagens kiezen: van bestelbusjes tot kleine stadwagens en luxeauto’s. Uit het onderzoek van Deloitte blijkt dat elke gedeelde wagen 32 personenauto’s vervangt. Daardoor is autodelen niet alleen goedkoper voor personen die maar af en toe een auto nodig hebben, het is ook milieuvriendelijker. Veel jongeren kiezen voor alternatieve vervoerswijzen. Wilt u ook overschakelen op duurzame en goedkopere alternatieven? Onze auto opkopers geven u de beste prijs voor uw wagen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands