Europese autoverkopen stijgen, maar blijven laag

De Europese autoverkopen zijn in januari wederom gestegen. Dit keer boekten de autoverkopen een stijging van 5,5 procent. Januari is daardoor de vijfde achtereenvolgende maand dat de autoverkopen zijn toegenomen. Belgen kochten daarentegen juist 2,2 procent minder auto’s.

In januari werden er in de Europese Unie 935.640 personenwagens ingeschreven. Hoewel de Europese autoverkopen al maanden stijgt, is het totaal aantal geregistreerde auto’s in januari 2014 wel de op een na laagste januarimaand sinds het begin van de metingen in 2003. Alleen in januari 2013 werden er minder auto’s geregistreerd.


Wat deden andere automarkten?

In België werden er in januari in totaal 49.584 nieuwe personenwagens ingeschreven. Nederland deed het nog iets minder met maar 44.568 ingeschreven wagens, een daling van 7 procent. Grote autolanden als het Verenigd Koninkrijk (+7,6%), Spanje (+7,6%), Duitsland (+7,2%), Italië (+3,2%) en Frankrijk (+0,5%) boekten allemaal plussen. De sterkste groei vond plaats in Ierland met een plus van 32,8 procent.


Volkswagen

De Volkswagen Groep behield zijn positie in de kop en vergrootte zelfs zijn marktaandeel van 24,6 procent naar 25,4 procent. Meer dan de helft van de verkopen waren Volkswagens. Ook andere merken van het concern, waaronder Audi, Seat en Skoda kenden verkoopstijgingen. Dacia, dochteronderneming van Renault, kende de grootste stijging. De Renault Groep heeft het afgelopen jaar een betere marge gedraaid dan verwacht. Dat is mede te danken aan de goede verkoopcijfers van Dacia. Renault is daardoor vorig jaar uitgekomen op een omzet van ruim 40,9 miljard euro. Dat is een half procent meer dan een jaar eerder. De winst kwam uit op 1,24 miljard tegenover 782 miljoen in 2012. In de uiteindelijke nettowinst moest Renault iets inleveren door onder andere reorganisatiekosten, maar de groep voorziet voor dit jaar een verdere groei van de winst en omzet. Renault maakte vorige maand een groei van 3,1 procent bekend. De verkoop van Dacia ging met bijna 19 procent omhoog. In totaal komt de omzet van Renault voor de helft van autoverkopen in Europa. Van de 2.628.208 voertuigen vonden 1.301.864 stuks een Europese eigenaar.


Wereldwijde vraag naar auto’s groeit

Hoewel Europeanen minder auto’s kopen, is de auto wereldwijd populairder dan ooit. In 2012 steeg het aantal verkochte auto’s wereldwijd met 8,8 procent vergeleken met het jaar ervoor. De teruglopende verkoopcijfers van auto’s in Europa en de veranderde behoefte op transport hebben veel met elkaar te maken. Europeanen maken niet alleen minder gebruik van de auto door hoge kosten, maar ook omdat ze minder behoefte hebben om een auto te bezitten. Europa verstedelijkt en de bevolking wordt milieubewuster. We leggen dus steeds minder afstanden af. Dan is een auto bezitten niet meer noodzakelijk en kiezen we eerder voor alternatieven als de fiets en het openbaar vervoer als we dan toch een langere afstand moeten afleggen.


Jongeren in de automarkt

Voornamelijk jongeren vinden het bezitten van goederen niet meer noodzakelijk. Waar voorheen een huis of een auto als traditioneel statussymbool werd gezien, willen jongeren tegenwoordig liever hun geld aan andere zaken uitgeven, zoals de nieuwste gadgets. Als autofabrikanten die actief zijn op de Europese markt geen verlies willen draaien, moeten ze zich op opkomende markten richten die de Europese daling kunnen opvangen. Landen als Brazilie, India en China zijn opkomende markten waar autofabrikanten zich op kunnen richten. China heeft bijvoorbeeld vorig jaar 23 procent meer auto’s ingeschreven.


Auto verkopen website

Zie jij het bezitten van een auto ook niet meer als noodzaak en wil je ook liever je geld aan andere zaken uitgeven dan dure brandstofkosten en autoverzekeringen? Dan kun je je auto verkopen. Ikwilvanmijnautoaf.nl is de perfecte manier om snel je auto te verkopen. Ikwilvanmijnautoaf.be heeft in 2006 een online automarkt gelanceerd, zodat consumenten de autoverkoop sneller en veiliger konden regelen. Tegenwoordig is ikwilvanmijnautoaf.nl een van de grootste spelers op de gebruikte automarkt. De auto verkopen site heeft al voor 30.000 gebruikte wagens een nieuwe eigenaar gevonden. Ikwilvanmijnautoaf.be werkt samen met 5.000 gecertificeerde auto-inkopers. Het aanmelden, laten schatten en verkopen van je gebruikte auto is helemaal gratis. Ben jij benieuwd hoe ikwilvanmijnautoaf.be werkt? Bekijk onderstaand filmpje!

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands