Het kentekenbewijs - hoe zat het ook alweer?

Bij je auto horen een aantal documenten die verplicht aanwezig moeten zijn. Denk maar aan de groene kaart of het verzekeringsattest, het keuringsbewijs, het gelijkvormigheidsattest dat de constructeur bezorgt bij aflevering van een nieuwe auto en het kentekenbewijs of het inschrijvingsbewijs. Die laatste is ook wel bekend als de roze of grijze kaart.


Net zoals jij een identiteitskaart hebt met alle belangrijke informatie over jou als persoon, heeft ook je auto een soort identiteitskaart. Dat van de auto wordt het kentekenbewijs genoemd. Het kentekenbewijs bestaat uit twee delen: deel 1 waarop een symbool van een auto staat en deel 2 waarop het symbool van een huis staat. Het eerste deel moet in de auto aanwezig zijn. Het tweede deel mag je op een andere plek bij je thuis bewaren. Het kentekenbewijs in twee delen is nog maar enkele jaren oud en heeft als doel om autodiefstal te ontmoedigen. Het document is dan wel in twee gesplitst, de twee delen samen vormen één geheel. Je hebt ze dus allebei nodig om je wagen te kunnen inschrijven. Wanneer je je auto verkoopt, moet je beide delen aan de koper geven. Omgekeerd, wanneer jij een tweedehandsauto koopt, moet je zeker controleren dat je beide delen van het kentekenbewijs ontvangt, anders kan je de wagen niet op jouw naam inschrijven.


Informatie op het kentekenbewijs

Sinds juli 2019 steekt het kentekenbewijs in een nieuw jasje. Het bevat nog steeds heel wat belangrijke informatie over je wagen. Enkel de informatie die voor jou als gebruiker minder belangrijk is, werd geschrapt. Ook de CO2-waarde van de wagen staat sindsdien niet meer op het inschrijvingsbewijs vermeld. Dat komt omdat er voor één voertuig verschillende CO2-waardes bestaan. De CO2-waarde vind je daarom enkel nog terug op het gelijkvormigheidsattest, dat ook verplicht in je wagen aanwezig moet zijn.


De volgende informatie is wel nog steeds terug te vinden op de nieuwe versie:


-       Merk, model, variant en versie
-       Voertuigcategorie
-       Motorinhoud en -vermogen
-       Brandstof
-       Maximumsnelheid
-       Aantal zitplaatsen (inclusief bestuurder)
-       Euronorm
-       VIN- of chassisnummer
-       Datum eerste en laatste inschrijving
-       Datum eerste gebruik


Kentekenbewijs aanvragen

Je krijgt het kentekenbewijs wanneer jij of je verzekeringsmakelaar je wagen inschrijft bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV). Het kentekenbewijs wordt, indien van toepassing samen met je nummerplaat, met de post verstuurd.


Ben je een van de delen van je inschrijvingsbewijs kwijt? Dan moet je je eveneens tot de DIV wenden om een duplicaat te bekomen. Je moet dan wel eerst naar de politie gaan. De politie geeft je een attest van onvrijwillig verlies, dat je nodig hebt om een nieuw kentekenbewijs aan te vragen. Op het attest dat je van de politie ontvangt, staan onder andere je naam en voornaam en enkele gegevens van je wagen, zoals de nummerplaat. Een duplicaat is niet gratis. Je betaalt er € 26 voor. Ook het duplicaat wordt met de post bezorgd.


Wanneer heb je het kentekenbewijs nodig?

Over het algemeen kan je je kentekenbewijs rustig bij de andere documenten in het handschoenenvakje laten zitten. Het document moet namelijk aanwezig zijn in je wagen als je ermee op de openbare weg rijdt of het op de openbare weg parkeert, maar je zal het slechts in een aantal gevallen ook effectief moeten kunnen tonen. Bijvoorbeeld bij een politiecontrole, bij een ongeval en bij de keuring van je wagen. Het is nadelig als je in een van die gevallen je kentekenbewijs niet bij je hebt. Zonder inschrijvingsbewijs kan je wagen namelijk niet gekeurd worden en tijdens een politiecontrole riskeer je een boete als je dat document niet kan voorleggen. Bovendien moet je dan ook kunnen bewijzen dat voertuig wel degelijk van jou is en dat je hem niet gestolen hebt.


Wanneer je je auto verkoopt, zal je beide delen aan de koper moeten afgeven. Zorg er dus voor dat je het tweede deel, met het symbool van een huisje, op een veilige plek bewaart.


Moet je auto gekeurd worden, maar ben je een van de delen kwijt? Het attest van onvrijwillig verlies dat je van de politie hebt gekregen kan daarvoor gebruikt worden. In dat geval is de keuring wel maar drie maanden geldig. Je zal dus binnen de drie maanden opnieuw moeten gaan met het originele kentekenbewijs.


Enkel originele documenten!

Het lijkt misschien interessant om kopieën te maken van je boorddocumenten, maar een kopie is niet geldig tijdens, bijvoorbeeld, een politiecontrole. Je moet altijd de originele exemplaren van je boorddocumenten, en dus ook van het inschrijvingsbewijs, bij je hebben. Mocht je toch enkel een kopie bij hebben en tegengehouden worden door de politie, zal je er meestal wel van af komen zonder boete, op voorwaarde dat je de originele documenten binnen een bepaalde tijd (bijvoorbeeld 24 of 48 uur) laat tonen op het politiekantoor.


Als je je auto voor lange tijd niet kan gebruiken, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat, kan het wel nuttig zijn om de boorddocumenten uit de wagen te halen om zo diefstal te vermijden. Zorg er dan voor dat je de originele documenten onmiddellijk weer in de auto legt zodra je hem weer gebruikt.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands