Met deze checklist is uw caravan weer helemaal klaar voor de zomer!

Het voorjaar is voor veel kampeerliefhebbers het moment om de caravan of campingcar weer van stal te halen. Maar hoe brengt u ze na al die maanden in de winter weer in topconditie voor het nieuwe seizoen? In dit artikel geven we u een handige checklist die u helpt om de caravan zomerklaar te maken!


Regelmatig gaan kampeerliefhebbers op pad met banden die niet meer in goede staat zijn. Dit komt doordat een caravan lang in de stalling heeft gestaan, waardoor de banden kunnen gaan afvlakken en dat heeft een negatief effect op de wegligging. Als de caravan juist lang in de zon heeft gestaan, kan dit ook effect hebben op de banden, zoals uitdroging of het ontstaan van haarscheurtjes. Let hier vooral goed op. Vaak wordt er als advies gegeven om de banden van de caravan tussen de zes tot tien jaar te vervangen. Wel moet u elk jaar de banden goed controleren voor u op vakantie gaat.


Bandenspanning

Door het lang stilstaan van de caravan kan de bandenspanning wat zijn afgenomen. Rijden met een te lage bandenspanning is erg gevaarlijk. Controleer daarom de bandenspanning regelmatig. De juiste spanning staat genoteerd op de banden. Vergeleken met een autoband is deze een stuk hoger met zo’n 4,5 bar. Dit komt doordat bij een auto het gewicht verdeeld is over 4 banden. U kunt de banden van de caravan controleren bij een tankstation in de buurt. Kijk wel even of de bandenpomp tot 4,5 bar gaat. Mocht dat niet het geval zijn, dan kunt u het bij een caravanbedrijf laten doen. Zij gebruiken vaak stikstof om de banden op druk te brengen. Dit zorgt ervoor dat de banden minder snel leeg worden onderweg.

Hoe kunt u de leeftijd van de banden zien?

Mocht het voor u niet duidelijk zijn hoe oud de banden precies zijn, dan kunt u dit zien op elke band. De leeftijd van de band kan worden gecontroleerd aan de hand van de DOT-code op de flank van de band. De eerste twee getallen staan voor de week waarin de band is geproduceerd, de laatste twee getallen geven het jaar aan waarin de band is geproduceerd. Voorbeeld: 5107 staat op een band die in de 51e week van het jaar 2007 is geproduceerd.

Waar moet u op letten bij de banden?

  • Te weinig lucht vermindert het draagvermogen.
  • Te veel lucht vermindert het comfort.
  • 4,5 bar is perfect voor de caravan.
  • Banden verwisselen na maximaal 10 jaar.


Gasslangen

Niet alleen de banden zijn van rubber, maar ook de gasslangen. Deze kunnen dus ook uitdrogen. Controleer daarom de slangen en let op droogtescheurtjes en beschadigingen. Mocht er veel schade zijn, dan moet u de slangen vervangen.


Watersysteem

Door koude temperaturen kunnen kranen, leidingen of koppelingen gebarsten zijn. Vul even de watertank zoals u dat gewend bent en laat alles goed doorlopen. Controleer of u ergens water ziet op plekken waar dat niet hoort en laat het voor de zekerheid even checken.


Toiletsysteem

Naast het watersysteem is het toiletsysteem ook erg belangrijk. Het toiletsysteem is gemaakt van kunststof. Ook deze kan bij koude temperaturen barsten. Het bijbehorende pompje is vaak ook gevoelig voor storingen. Vul het systeem met water bij en controleer alles of het goed werkt.


Breekkabel

Om met de caravan lekker op vakantie te kunnen gaan moet de caravan wel goed aangesloten worden op de auto. Dit gebeurt met een trekhaak. De trekhaak moet natuurlijk in een goede staat zijn. Controleer de trekhaak en let erop dat er geen roest is. 


Bagage

Het gewicht van de caravan is erg belangrijk tijdens het rijden. Als u op vakantie gaat met de caravan, neemt u natuurlijk bagage mee. De bagage mag niet het totale gewicht van de caravan halen. Het maximumgewicht is inclusief de kogeldruk. De kogeldruk is de (naar beneden gerichte) kracht waarmee de caravan, via de koppeling op de trekhaak van de auto rust. Als de bagage te zwaar is of niet goed is verdeeld, kan er teveel druk ontstaan op de trekhaak. Dit kan ervoor zorgen dat de caravan bij hoge snelheden kan gaan slingeren.


Schoonmaakbeurt

Als laatste punt: de schoonmaakbeurt van de caravan. Geef uw caravan aan het begin van het seizoen een flinke schoonmaakbeurt aan de buitenzijde van de caravan. Verwijder hierbij mogelijke vogelpoep of viezigheid aan de buitenzijde. Als u dit niet doet kan dit op lange termijn vast komen te zitten, waardoor het dan moeilijk schoon te maken valt. Gebruik bij het schoonmaken geen allesreiniger of autowasmiddel. Dit is niet geschikt voor het materiaal van een caravan. Neem eens een kijkje bij een kampeerwinkel. Vaak hebben ze speciale middelen verkrijgbaar die u kunnen helpen bij het goed schoonmaken van de caravan.

Wasstraat of..?

Vaak wordt er geadviseerd om de caravan zelf te wassen. U kunt hierbij zorgvuldig uw caravan wassen met de juiste wasmiddel. Zo voorkomt u mogelijke krassen op de caravan. Is dit toch een beetje lastig voor u? Dan kunt u altijd nog naar de wasstraat gaan. Kies wel voor een geschikte wasstraat voor caravans. Er wordt dan gebruik gemaakt van speciale borstel voor de caravan. Zo voorkomt u krassen aan uw caravan. 

Is de caravan weer spik en span? Spullen in de schone caravan en lekker op vakantie dan!

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands