Niet meer ongevallen door slechte weersomstandigheden

Uit een onderzoek van de BIVV blijkt dat slechte weersomstandigheden weinig invloed hebben op het aantal ongevallen in het verkeer. In de meeste gevallen zouden slechte weersomstandigheden zelfs een positieve invloed hebben. Goed weer zou dan wel eerder een stijging van het aantal verkeersongevallen met zich meebrengen.

Eind december 2014 publiceerde het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) een studie over de invloed van het weer op het aantal letselongevallen en dodelijke ongevallen op de Belgische wegen. In die studie worden het aantal ongevallen en de omstandigheden van die ongevallen over een periode van tien jaar vergeleken. De resultaten van de studie tonen aan dat droog, warm en zonnig weer voor meer ongevallen zorgt, terwijl sneeuw en regen net voor een daling in het aantal letselongevallen zorgen.


Slecht weer, minder ongevallen

Bij slecht weer zijn er over het algemeen minder ongevallen met zwakke weggebruikers dan bij goed weer. Onder zwakke weggebruikers worden voetgangers, fietsers en motorrijders verstaan. Ook het aantal letselongevallen met wagens en vrachtwagens stijgt niet opvallend bij slechte weersomstandigheden. Een verklaring voor de daling van het aantal incidenten met zwakke weggebruikers ligt in de verminderde aanwezigheid in het verkeer van de zwakke weggebruiker bij slecht weer. Bij regenweer, sneeuwval en stormachtig weer worden verplaatsingen sneller uitgesteld. Bovendien passen automobilisten en bestuurders van vrachtwagens bij slecht weer hun rijgedrag aan. Slecht weer heeft ook niet veel invloed op het aantal ongevallen met wagens of vrachtwagens. Vooral vrachtwagenchauffeurs zijn niet vaker betrokken bij ongevallen met letsels of dodelijke ongevallen bij ongunstige weersomstandigheden. De invloed van de weersomstandigheden is wel wat duidelijker bij auto’s. Bij slecht weer zou er een lichte stijging zijn van het aantal letselongevallen tussen auto’s. Die lichte stijging lijkt logisch: bij slecht weer verplaatsen veel zwakke gebruikers zich sneller met de wagen, waardoor er meer verkeer is op de baan en het risico op ongevallen ook hoger ligt.


Mooi weer, meer ongevallen

Mooi weer heeft meer invloed op het aantal letselongevallen dan slecht weer. Op een warmere dag dan normaal stijgt het aantal ongevallen met 9%. Warmere, zonnigere en drogere dagen dan verwacht zorgen dan weer voor een stijging van 19% van het aantal ongevallen. In tegenstelling tot bij slecht weer, komen zwakke weggebruikers wel sneller weer naar buiten bij goed weer. Bovendien kiezen dan ook meer weggebruikers voor de fiets of ze gaan te voet. Op mooie dagen is er dus meer verkeer op de baan, wat de stijging van het aantal ongevallen kan verklaren.


Algemene resultaten

Volgens het onderzoek van de BIVV zouden onverwacht gunstige weersomstandigheden voor 18,5% meer ongevallen zorgen, terwijl slechte weersomstandigheden voor sterke dalingen zorgen. Over het algemeen daalt het aantal ongevallen met ongeveer 10% bij slecht weer. Vooral sneeuw heeft een positieve invloed op de verkeerssituatie: sneeuw zou het aantal letselongevallen doen dalen met 12%. Uit het onderzoek blijkt ook dat de ernst van de ongevallen niet beïnvloed wordt door het weer.


Ontspannen rijden

Slecht weer boezemt veel bestuurders wat angst in. Die angst lijkt het grootste probleem bij regenweer en vooral bij sneeuw. Bij slecht weer is het vooral belangrijk ontspannen en zonder stress in de auto te stappen. Trek daarom ook meer tijd uit om een verplaatsing te maken. Pas ook uw rijgedrag aan de weersomstandigheden aan: houd meer afstand en pas u snelheid aan. Door rustig te blijven achter het stuur kunnen al veel problemen vermeden worden.

Het aantal ongevallen wordt over het algemeen dus niet in de negatieve zin beïnvloed door slechte weersomstandigheden. Heeft u een ongeval meegemaakt waarbij uw auto fel beschadigd of zelfs defect is geraakt? Verkoop uw schadeauto online.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands