Steeds meer ergernissen over gebruik gsm achter het stuur.

Volgens het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) zorgt het gebruik van een gsm achter het stuur jaarlijks voor minstens 30 doden en 2.500 gewonden. Zo zijn er dus meer ongevallen veroorzaakt door mobiele telefoons dan door alcohol en drugs. Ondanks de vele waarschuwingen die worden gegeven om niet met de gsm te gaan rijden, blijven toch vele mensen dit doen. Dit tot grote ergernis van fietsers en voetgangers.


Automobilisten zijn vaak afgeleid tijdens het rijden door hun gsm. Een derde van de fietsers en voetgangers ergert zich hieraan. De grootste ergernis is dat automobilisten stil gaan staan of parkeren op het fietspad. Dit blijkt uit een enquête van VIAS onder circa 6.000 Belgen.


Enquête

Uit de antwoorden van de enquête blijkt ook dat fietsers zich ergeren aan auto’s die op het fietspad stilstaan. Daarnaast ergeren voetgangers zich aan het feit dat chauffeurs geen voorrang verlenen op het zebrapad, doordat ze bezig zijn met hun gsm. Het niet gebruiken van de richtingaanwijzer is ook een grote ergernis bij fietsers en voetgangers.

Autochauffeurs hebben ook zo hun ergernissen. Zo vinden ze namelijk dat fietsers niet of onvoldoende verlichtingen hebben aan hun fiets. Ook vinden ze dat sommige fietsers onnodig op de rijbaan fietsen terwijl er gewoon een fietspad is. Tot slot steken voetgangers soms ook zomaar de over zonder goed te kijken. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties.


Gsm achter het stuur

Met de gsm rijden zorgt dus voor ergernissen voor de weggebruikers. De gsm achter het stuur is niet alles storend voor sommigen, maar dit is ook zeer gevaarlijk voor het verkeer. Doordat u met de gsm bezig bent, heeft het verkeer niet uw volledige aandacht en een seconde niet opletten kan een ongeval veroorzaken. 


De wet

Volgens de wet mag een automobilist geen smartphone of gsm gebruiken tijdens het rijden. Wel is het toegestaan om via bluetooth (handsfree) te gaan bellen. Ook als u een telefoonhouder hebt, mag u de telefoon gebruiken. Hierbij mag u de telefoon niet in uw hand vasthouden. Dus even een appje sturen of überhaupt gebruik maken van uw telefoon is dus niet toegestaan. Dit geld ook voor als u ergens kort stilstaat op de weg. Denk hierbij aan wachten in een file of als u stil staat voor rood ligt.

Volgens Art. 8.4 van de Wegcode is het volgende vastgesteld: “Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen gebruik maken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt”.


Conclusie

De laatste jaren zijn er dus steeds meer ergernissen tussen verschillende soorten weggebruikers. Dit komt doordat sommige weggebruikers zich niet houden aan de regels in het verkeer. Deze regels moeten worden nageleefd om veiligheid van weggebruikers te waarborgen. Zowel automobilisten, fietsers en voetgangers moeten zich aan de regels houden. Dit zorgt ervoor dat er minder ergernissen en irritaties zijn bij de overige weggebruikers. U bent overigens niet alleen op de weg, houdt daarom rekening met andere weggebruikers.


De resultaten van het onderzoek kunt u hier vinden.


Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands