Vliegende auto vanaf 2017 beschikbaar?

Wordt science fiction binnenkort realiteit? Als het van het Slovaakse AeroMobil afhangt wel. Het bedrijf sleutelt al jaren aan een vliegende auto en het resultaat van dat werk zal binnenkort op de straat – en in de lucht – te zien zijn. Vanaf 2017 moet de wagen te koop zijn.

AeroMobil s.r.o., een Slovaakse fabrikant, probeert al langer auto’s in de lucht te krijgen. Sinds 1990 werden al verschillende concepten en prototypes van de vliegende auto voorgesteld. Het laatste prototype, de AeroMobil 3.0, werd in oktober vorig jaar al getest. Tijdens het SXSW-festival in Texas kondigde Juraj Vaculik, CEO van AeroMobil, aan dat de AeroMobil 3.0 klaar is om de verkeersproblemen in de wereld op te lossen. Hij uitte daarbij de hoop de wagen in 2017 op de markt te kunnen brengen.


Minder files

De vliegende auto van AeroMobil lijkt wel voertuig voor een futuristische film, maar het is wel degelijk de bedoeling de wagen tot bij de consument te brengen. Als alles goed gaat, zou de AeroMobil vanaf 2017 verkocht moeten worden. Vaculik beseft dat niet iedereen meteen gewonnen zal zijn voor dit soort voertuigen. Daarom wordt de wagen in eerste instantie in beperkte oplage aangeboden. Als het bedrijf uiteindelijk meer vertrouwen van de consument heeft kunnen winnen, zal de productie opgevoerd worden. Volgens Vaculik is de vliegende auto een oplossing voor de vele problemen en frustraties in het dagelijkse verkeer. Vooral files zouden sterk verminderd kunnen worden met de AeroMobil. Uiteraard rijst daarbij de vraag hoe dat praktisch geregeld kan worden. Voor vliegende auto’s in ons dagelijkse leven geïntroduceerd kunnen worden, zullen er wetten en regels opgesteld moeten worden om het vliegverkeer te regelen. Dus zelfs als de vliegende auto effectief in productie gaat en vanaf 2017 beschikbaar is, betekent dat nog niet dat de wagen zich meteen door de lucht zal mogen bewegen.


Geen startbaan

Toegestaan of niet, de vliegende auto kan in ieder geval wel uitpakken met stevige technische specificaties. De AeroMobil heeft vleugels die ingeklapt kunnen worden. Daardoor kan de wagen ook op de baan rijden, tussen het gewone wegverkeer. De auto kan maximaal 150 km/uur rijden. De maximale vliegsnelheid zou op 200 km/uur liggen. Doordat de vleugels ingeklapt kunnen worden, kan de vliegende auto tussen gewone auto’s geparkeerd worden. Met een lengte van 6 meter is parkeren echter niet evident. Ondanks die lengte heeft de vliegende auto maar plaats voor twee personen. Om veiligheidsredenen is de auto ook standaard uitgerust met een parachute. In tegenstelling tot een vliegtuig heeft de AeroMobil geen speciale startbaan nodig om op te stijgen. De wagen kan opstijgen vanop een grasveld, maar heeft wel een aanloop van 230 meter nodig. De landing kan gelukkig een stuk korter: daarvoor heeft de wagen 45 meter nodig. De vliegende auto rijdt en vliegt op benzine en zou op een volle tank 700 kilometer kunnen vliegen.


Pilotenbrevet

Dat klinkt allemaal heel mooi. Maar wat gaat dat kosten? Vaculik heeft nog geen prijs op de vliegende auto geplakt, maar de wagen zou toch enkele honderdduizenden euro’s kosten. Daardoor zal slechts de happy few uit files kunnen opstijgen. Geld is echter niet de enige vereiste om met een vliegende auto te kunnen rijden/vliegen. Om de auto te mogen besturen, op de baan of in de lucht, is een pilotenbrevet vereist. De vliegende auto roept heel gemengde reacties op. Vaculik lijkt echter wel overtuigd van zijn project. Tijdens het SXSW-festival kondigde hij ook al een zelfvliegende auto aan en een taxidienst met vliegende auto’s. Met de vliegende auto komt de toekomst plots erg snel dichtbij. Blijf op de hoogte van toekomstige ontwikkelingen in de autosector dankzij Ikwilvanmijnautoaf.be.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands