Volvo V40 brengt goed nieuws naar Gent

De nieuwe generatie Volvo V40 die in 2018 zou verschijnen, betekent goed nieuws voor Volvo Cars in Gent. De wagen rolt daar sinds 2012 van de band en ook het nieuwe model zou dus in Gent gemaakt worden.

Volvo Cars Gent is de grootste autofabrikant in België en stelt ruim 5.000 werknemers te werk. De Gentse fabriek van het Zweedse automerk is in mei 2012 begonnen met de productie van de Volvo V40. Het doel van het bedrijf is 90.000 auto’s van dat model per jaar te produceren en te exporteren, voornamelijk binnen Europa, maar ook in China, Japan en Australië rijden Volvo’s van Belgische makelij rond.


Moeilijk jaar

De aankondiging dat de fabriek in Gent ook het nieuwe model van de V40 mag bouwen, vormt een lichtpuntje in de duisternis. Afgelopen jaar kreeg Volvo Cars heel wat tegenslagen te verwerken. Begin dit jaar konden verschillende ploegen niet aan de slag door een staking bij de toeleverancier. Dat scenario herhaalde zich een paar maanden later, in april 2014. Elke ploeg produceert meer dan 400 auto’s. Door de stakingen liep Volvo achter met de productie, maar ook voor werknemers waren de stakingen een opdoffer. Een paar maanden later kreeg Volvo Cars Gent weer klappen. Volgens de voormalige directeur van Volvo Cars Gent, Gert Bruyneel, is de fabriek in Gent te duur en minder efficiënt dan de fabriek in thuisland Zweden. Bij een tegenvallende verkoop riskeert Gent daardoor haar fabriek te verliezen. Het personeel heeft het komende decennia echter niets te vrezen. Met de komst van de nieuwe V40, lijkt de toekomst van Volvo Cars Gent veiliggesteld.


Nieuwe technologieën

Tegenwoordig worden in Gent, naast de Volvo V40, ook de terreinwagen XC60 en de berline S60 gebouwd. In totaal produceert Volvo in Gent meer dan 250.000 auto’s per jaar. Een andere grote fabriek in Europa is de fabriek in Torslanda in Zweden. Daar heeft Volvo recent een nieuwe technologie geïntroduceerd: de SPA-technologie. Die technologie zorgt voor een flexibeler bouwplatform, waardoor grotere auto’s gemakkelijker gebouwd kunnen worden. Die technologie wordt nu al gebruikt om de SC90 te bouwen, maar zal ook gebruikt voor nieuwe of vernieuwde modellen. Ook dat zorgt voor lichte onrust in Gent. De Volvo-fabriek in Gent is namelijk (nog) niet uitgerust met die technologie, waardoor het mogelijk is dat Volvo Gent de productie van andere modellen, zoals de nieuwe versie van de XC60, verliest. Voorlopig is er echter geen reden tot bezorgdheid. Door aan Gent de nieuwe Volvo V40 toe te kennen, lijkt Volvo aan te tonen dat de fabriek in Gent niet onmisbaar is.


Volvo Cars Gent gaat groen

In 2016 gaat Volvo Cars Gent een samenwerking aan met de Gentse papierfabriek Stora Enso. Stora Enso zal de Volvo-fabriek van warmte voorzien door heet water door middel van een ondergronds warmtenet van 4 kilometer tot in de fabriek te leiden. Op die manier kan Volvo een deel van haar fossiele energie vervangen door ecologische energie. De bouw van dat warmtenet start in 2015 zal 6 miljoen euro kosten. In 2016 zou het warmtenet in gebruik genomen kunnen worden. Wilt u een Volvo verkopen? Verkoop uw wagen gratis online aan duizenden auto opkopers.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands