Knallend het nieuwe jaar in met je auto

Vuurwerk en oudjaar, het is de meest vanzelfsprekende combinatie sinds de uitvinding van spek met ei. Zowat elke stad of gemeente organiseert wel een vuurwerkspektakel bij oudjaar. Helaas is vuurwerk niet zonder gevaar voor je wagen. Ikwilvanmijnautoaf.be zocht voor jou uit hoe jij je auto kunt beschermen en hoe het zit met de verzekeringen.


In België is de verkoop en het bezit van vuurwerk streng gereglementeerd. Hetzelfde geldt voor het afschieten ervan. In de meeste gemeenten en steden is het afsteken van vuurwerk door particulieren verboden. Helaas schrikken de strenge controles en hoge boetes niet iedereen af. Elk jaar opnieuw stelt de politie tientallen inbreuken vast en dat is wellicht slechts het topje van de ijsberg.


Vuurwerk en je wagen, geen goede combinatie

Laten we niet te negatief doen. Vuurwerk met oudjaar blijft een mooie traditie. Toch kan het ook onaangename gevolgen met zich meebrengen. Het grootste gevaar voor je wagen is slechtgericht vuurwerk. Een ongecontroleerde vuurpijl kan veel schade aanrichten aan je carrosserie of ruiten. Maar ook correct opgesteld vuurwerk kan schade aanrichten. Bij de ontploffing brandt niet de hele vuurpijl op en worden stukken as op grote hoogte over een grote oppervlakte verspreid. Deze hete assen komen met hoge snelheid uit de lucht gevallen en kunnen bij contact zwarte plekken achterlaten op je lakwerk. Ook kleiner vuurwerk zoals voetzoekers kunnen je lakwerk beschadigen indien ze dicht bij je auto ontploffen.


Hoe zit het met de verzekering?

Het ontdekken van de schade is al vervelend genoeg, je afvragen wie er voor de kosten gaat opdraaien is nog een stuk erger. Wie wat gaat betalen hangt of van het soort verzekering dat je hebt. Met een omniumverzekering ben je het beste af. Deze verzekering dekt je namelijk tegen vele vormen van schade en is een niet-verplichte aanvulling van je BA verzekering. Als je geen omniumverzekering hebt, moet je kunnen aantonen dat iemand anders verantwoordelijk is voor de schade aan je wagen. Wanneer je bijvoorbeeld kunt aantonen dat een vuurpijl van je buurman op je wagen is terechtgekomen, zal zijn familiale verzekering tussenkomen. In de praktijk is dit helaas niet zo eenvoudig, bijvoorbeeld als er meerdere mensen in de buurt vuurwerk hebben afgestoken. Als je geen omniumverzekering hebt kun je beroep doen op je rechtsbijstandsverzekering om met je advocaat na te gaan welke juridische stappen je kan nemen.


Beter voorkomen dan genezen

Zoals je waarschijnlijk wel doorhebt, vermijd je liever bovenstaande door te voorkomen dat er überhaupt schade kan optreden. Het beste advies is om je wagen zo ver mogelijk van het vuurwerk te plaatsen. Indien je van plan was om in de stad naar het vuurwerk te gaan kijken, laat je wagen dan thuis en ga met het openbaar vervoer. Indien je vermoedt dat je buren vuurwerk zullen afsteken, zorg dan dat je wagen goed afgedekt staat. De beste optie is een garage of carport, indien dit niet mogelijk is, volstaat een autohoes. Indien je over geen van de drie beschikt, ga dan nog snel met je auto langs de carwash. Kies daar voor een programma met extra was. De was zal niet alleen je lak, maar ook je ruiten en plastic onderdelen beschermen.

Wat doe jij om je wagen tegen vuurwerk te beschermen?

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands