Wit populairste kleur voor auto’s

Volgens Axalta, een fabrikant van autolak, is wit de populairste kleur voor auto’s. Wereldwijd kiest 29% van de bestuurders voor een witte wagen. Felle kleuren zoals rood, blauw en groen zijn minder populair en doen het vooral in Europa minder goed.

Al 62 jaar lang publiceert autolakfabrikant Axalta jaarlijks rapporten over de populairste kleur van het jaar. In 2014 was de populairste autokleur voor het 4de jaar op rij wit. Wereldwijd kiest 29% van de bestuurders voor een witte wagen. Naast wit doet ook zwart het goed. Zo zou 19% van de wagens zwart zijn, wat een daling is van 1% ten opzichte van een jaar eerder. Ook grijstinten en felle kleuren beleven jaarlijks een daling.


Neutrale kleuren overheersen

De voorkeuren verschillen per continent. Over het algemeen is blauw geen populaire kleur, maar in Europa komen blauwe auto’s wel meer voor dan in de rest van de wereld. Wit en zilvergrijs doen het nog steeds goed in Europa, maar beide kleuren verliezen wel terrein. De minst populaire kleur in Europa? Groen. Amper 1% van de Europese wagens heeft een groene kleur. In Rusland was groen de laatste jaren nog een erg geliefde kleur, maar ook daar daalt groen in populariteit. In Noord-Amerika is rood aan een opgang bezig. De neutrale kleuren zwart, wit en zilvergrijs blijven ook daar jaar na jaar populair, maar ze verliezen toch een procent. In Zuid-Amerika en in Afrika is er een sterke voorkeur voor lichte kleuren. Daar zijn wit en zilvergrijs erg populair. Ook in Azië blijft wit met een percentage van 30% de meest gekozen kleur. In alle werelddelen doen de neutrale kleuren, met wit op kop, het dus het best. Opvallend is dat in India zwart niet zo populair is als in de rest van de wereld. Daar is zilvergrijs de meest gekozen kleur, gevolgd door wit. Zwart werd in slechts 3% van de gevallen gekozen.


Felle kleuren voor verzekeringspremie

Wie voor meer veiligheid in het verkeer wil zorgen, doet er goed aan een lichte kleur te kiezen voor zijn wagen. Wit zou de veiligste kleur zijn. Witte en zilveren wagens zijn ook bij zwak licht nog goed zichtbaar, waardoor de kans op een aanrijding veel kleiner wordt. Ook felle kleuren als geel en roze zijn een goede keuze voor wie zich veilig wil verplaatsen. Donkere kleuren, zoals zwart, bruin en groen verhogen de kans op een ongeval. Ook grijze en antracietkleurige wagens zijn niet goed zichtbaar als het schemert of donker wordt.

Wit is al een populaire kleur, maar veel bestuurders kiezen nog steeds voor een donkere kleur, zoals zwart of donkerblauw. Dat komt doordat veel bestuurders denken dat een neutrale kleur, zoals zwart of donkerblauw, ervoor zorgt dat een auto gemakkelijker verkocht wordt op de tweedehands markt. Om bestuurders te stimuleren toch een fellere kleur te kiezen voor hun wagen, geven sommige landen lagere verzekeringspremies aan bestuurders die een lichte en opvallende kleur kiezen voor hun wagen. In België is dat idee ook al besproken geweest, maar het is geen prioriteit. Voorlopig heeft de kleur van de wagen in ons land dus nog geen invloed op de verzekeringspremie. Bent u de kleur van uw wagen beu? Verkoop hem snel en eenvoudig aan een van onze duizenden auto opkopers.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands