Auto kopen op afbetaling

De aankoop van een nieuwe auto is altijd een avontuur waar vaak enkele maanden overheen gaan. Merken en modellen vergelijken, opties kiezen, testritten plannen, offertes opvragen, bepalen of u voor een aankoop of eerder voor leasing gaat, een verzekering afsluiten of uw huidige verzekeringsmaatschappij op de hoogte brengen, … Die offertes spelen een belangrijke rol in het hele verhaal. Op basis daarvan kan u bepalen of een bepaald model wel binnen uw budget valt en of u uw spaargeld gaat aanspreken of de auto gaat kopen op afbetaling.


Misschien denkt u wel dat het beter is om een auto te kopen en direct te betalen met uw spaargeld, zodat u niet jarenlang vastzit aan een afbetalingsplan. Een auto kopen op afbetaling heeft echter ook voordelen. Door een financiering aan te gaan, kan u uw spaargeld laten rusten en aan de kant laten staan voor als u later een noodgeval hebt, denk aan een kapotte wasmachine of een onverwachtse herstelling aan uw huis.


Met een autolening zijn uw keuzeopties ook wat ruimer. U zit namelijk niet vast aan het bedrag dat op uw spaarrekening staat. Is uw oog gevallen op een model dat perfect aan al uw eisen voldoet, maar hangt er een prijskaartje aan dat wat hoger is, dan kan u perfect een autolening aangaan. U kan dan nog bepalen of u de autolening combineert met een deel van uw spaargeld, om zo de lening voor een kortere duur te nemen, of het volledige bedrag van de auto leent en maandelijks afbetaalt.


Maandelijks afbetalen, maar voor hoelang?

Een autolening moet u maandelijks afbetalen. De looptijd van de lening is afhankelijk van het bedrag dat u wenst te lenen en het bedrag dat u maandelijks wenst af te betalen. Door het ontleende bedrag te spreiden over een langere periode, is het bedrag dat u maandelijks moet betalen lager. Een langere looptijd betekent echter ook dat u aan het einde van de rit meer rente heeft betaald.


Naast uw eigen mogelijkheden en voorkeuren, moet er ook rekening gehouden worden met de wettelijke maxima:

·      tot € 2.500 mag u op 24 maanden afbetalen

·      tot € 7.500 mag u op 42 maanden afbetalen

·      tot € 10.000 mag u op 48 maanden afbetalen

·      tot € 15.000 mag u op 60 maanden afbetalen

·      tot € 50.000 mag u op 72 maanden afbetalen


Het is aangeraden om een autolening voor een zo kort mogelijke termijn af te sluiten. Een auto daalt namelijk in waarde, waardoor het niet zo interessant is om heel lang aan een wagen te blijven betalen. Voor nieuwe wagens is 4 jaar het gemiddelde. Let er ook op dat uw lening blijft doorlopen, ook wanneer uw auto door een ongeval total loss is verklaard. In dat geval blijft u met de lening zitten, terwijl u de wagen niet meer kan gebruiken.


Waar een financiering aangaan?

Voor een autolening kan u terecht bij de bank of bij de concessiehouder. Vergelijken is daarbij de beste tip die we kunnen geven. Een lening afsluiten bij de garage zelf, is natuurlijk gemakkelijk: u kan de aankoop van uw wagen volledig afronden bij de garage en hoeft er niet meer voor naar de bank. Maar als u zeker wilt zijn dat u de laagste rente betaalt, kan het toch nuttig zijn om een afspraak te maken bij de bank en daar een voorstel op te vragen. Bovendien heeft u op die manier een extra wapen in de hand om een betere prijs te onderhandelen voor uw auto. In plaats van met de verkoper in de garage te onderhandelen over een lagere rentevoet, kan u, door een lening aan te gaan bij de bank, onderhandelen over extra opties of een extra korting op de wagen.


Tweedehandsauto op afbetaling

Wilt u een tweedehandsauto kopen? Ook dan kan u voor een lening kiezen. De werkwijze is hetzelfde als bij een lening voor een nieuwe wagen. Let er wel op dat de rente van de lening meestal wat hoger is als u voor een tweedehands model kiest. Voor de lening van een nieuwe auto kan u vaak ook meer lenen dan de prijs van de wagen (tot 110 of zelfs 120%, afhankelijk van de bank). Voor een tweedehandsauto is dat niet het geval. Daarvoor kan u maximaal 100% van het bedrag lenen.


Jaarlijks kostenpercentage

Wanneer u offertes voor leningen opvraagt, zal u altijd een jaarlijks kostenpercentage, of JKP, krijgen. Het JKP is een transparante manier om duidelijk te maken hoeveel een lening u werkelijk zal kosten. De beste manier om verschillende leningen met elkaar te vergelijken, is door de verschillende JKP’s naast elkaar te leggen. In het JKP zitten alle kosten die aan het krediet verbonden zijn. Het gaat dan niet alleen om intresten, maar ook om bijvoorbeeld de dossierkosten. Soms ziet u wel eens reclame van autoconstructeurs die een JKP van 0% aanbieden. Dat betekent dus dat de lening volledig gratis is. U betaalt dan ook geen dossierkosten. Let wel op dat gratis nooit volledig gratis is. Misschien heeft u wel geen kosten aan de lening, maar betaalt u meer voor de opties van de auto of bent u verplicht om een omniumverzekering te nemen. Vergelijken blijft dus ook hier weer belangrijk.


Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands